Facebook
Městská knihovna Horažďovice
 
Magnesia Litera 2013
www.saferinternet.cz
www.bezpecne-online.cz
Čtení pomáhá
Webowou diwočinou
GOADA, o. s.
Rosteme s knihou
Projekt Celé Česko čte dětem
Kamarádka knihovna
ČTEnářův SYmpatický RÁDce
Ptejte se knihovny
Světluška
Knihkupectví Horažďovice
CBDB.cz - Databáze knih a spisovatelů, knihy online

Petra Tomešová, Horažďovický obzor, 31. 1. 2021

Bezkontaktní půjčování

5. stupeň PES nás obohatil o nové zkušenosti. Nařízení vlády v tomto případě neumožňuje obsloužení čtenáře ani prostřednictvím výdejního okénka. Jediné řešení je bezkontaktní půjčování. Což je v našem případě tak trochu zapeklitá věc.

Po celou dobu uzavření knihovny stále platí, že si mohou čtenáři knihy objednávat, ať už telefonicky, e-mailem, nebo prostřednictvím služby odložení z poličky. Ale možnost vyzvednutí byla v nedohlednu. Přemýšleli jsme proto, jak čtenářům bezkontaktně umožnit knihy vyzvednout. Jako schůdné řešení se ukázala možnost domluvit si telefonicky přesný čas vyzvednutí. Knihy má tedy čtenář již načtené na svém kontě a v domluvený čas si knihy pouze odebere. Pokud se domluvený čas dodrží, zabrání se shromažďování lidí před knihovnou, převzetí knih trvá minimální dobu, ale hlavně se alespoň část knih dostane ke čtenářům. Je nám samozřejmě jasné, že takovéto půjčování nemůže nikdy nahradit možnost, kdy si sami čtenáři v klidu vybírají v prostorách knihovny. Není nad to, v knize zalistovat, přečíst anotaci, zjistit, jak velká písmena v knize jsou. Je to zkrátka taková „nouzovka“. Možná ale někomu zpříjemní to dlouhé období, kdy je nám odepřená jakákoli zábava, rozptýlení, kultura. Každého už nemusí bavit sledovat televizi, lidé se chtějí zabývat také něčím jiným, než je pandemie. Také někteří studenti mohou možnost bezkontaktního půjčování ocenit. Bohužel jim ale můžeme nabídnout pouze to, co se v dané chvíli v knihovně nachází, a to z toho důvodu, že v pátém stupni není umožněno čtenářům vrácení vypůjčených knih. Je proto lépe si předem v našem on-line katalogu zjistit, co je právě k dispozici. Výpůjční doba se po celou dobu uzavření všem čtenářům automaticky prodlužuje.

Děkujeme všem našim čtenářům za trpělivost, za dodržování všech podmínek, ke kterým jsme museli přistoupit, abychom mohli alespoň v omezeném režimu poskytovat výpůjční služby.

Přejeme vám hodně zdraví, pevné nervy a těšíme se na setkání v knihovně.

Copyright © 2004 Městská knihovna Horažďovice (www.knihovna.horazdovice.cz) a Karel Viták (www.dva.cz). All rights reserved.
Ctíme standardy W3C:  W3C XHTML 1.0  W3C CSS
Poslední aktualizace byla provedena 30. 9. 2015 v 7:09