Facebook
Městská knihovna Horažďovice
 
Magnesia Litera 2013
www.saferinternet.cz
www.bezpecne-online.cz
Čtení pomáhá
Webowou diwočinou
GOADA, o. s.
Rosteme s knihou
Projekt Celé Česko čte dětem
Kamarádka knihovna
ČTEnářův SYmpatický RÁDce
Ptejte se knihovny
Světluška
Knihkupectví Horažďovice
CBDB.cz - Databáze knih a spisovatelů, knihy online

Miroslav Pešťák, student Střední školy Horažďovice, Horažďovický obzor, 27. 4. 2007

Dobrodružství na cestách s Michalem a Lucií

Dne 27. 3. 2007 jsme se školou SOU Horažďovice navštívili besedu v místní knihovně.

Beseda to byla velmi zajímavá asi proto, že byla se dvěma známými cestovateli Lucií Kovaříkovou a Michalem Jonem.

Tito dva, jak sportovní, tak i životní partneři, objeli na kolech svět za 3 roky. Za tuto dobu projeli všemi kontinenty, ve všech podnebích. Besedou provázeli oba společně, každý vždy povyprávěl o kousku ujeté trasy a zážitcích, které je doprovázely. Start jejich „výletu“ byl dne 1. 5. 2002, kdy vyráželi na svoji cestu. Od startu je doprovázelo hodně známých, ale i cizích lidí na kolech. Další dny už cestovali jen sami dva.

O 3 dny později opouští ČR a pokračují přes Německo do Dánska, Švédska a Finska. Z Finska pokračovali do Ruska, kde byla jedna z jejich nejdelších etap. Rusko bylo jedno ze států, kde se v představách hodně mýlili. Například čekali, že jim kola do druhého dne zmizí, a naopak právě v Rusku k nim lidé byli obětaví a ochotní. Určitě tomu také napomohlo to, že Michal i Lucie ovládají ruštinu. V Rusku překračují hranici s Asií na Uralu, kde očekávali daleko větší převýšení. Ale marně, největší vrcholek 500 m.n.m. Po několika dalších dnech dosahují jednoho z mnoha hlavních cílů, jezero Bajkal.

Z Ruska míří dále do Mongolska, Číny, Koreje a Japonska. A to už se blíží Austrálie, navštěvují Tasmánii a Nový Zéland. Kdo by to byl řekl, rok cesty je za nimi. Z Austrálie se přesunují do Jižní Ameriky, odtud si později na trajektu „odskočí“ do Antarktidy, kde symbolicky ujedou mezi tučňáky asi 5 metrů. Vracejí se zpět do Jižní Ameriky a pokračují v cestě k severu. Při překračování Jižní a Severní Ameriky už mají za sebou dva roky cestování, 44 471 km, 22 zemí a 5 kontinentů.

Ze Severní Ameriky cestují do Afriky. Afrikou prokrouží a vracejí se zpět do Evropy. Zde ze Španělska přes Portugalsko, Francii, Německo, Rakousko a Slovensko, směřují nazpět do rodné České republiky. Na den přesně po 3 letech přijíždí za velké slávy na místo startu.

Z celé této cesty vzešly 4 knihy: „Z Čech až do země vycházejícího slunce“, „Pod oblohou Jižního kříže“, „ Přes ledové království do zeleného pekla“, a poslední čtvrtá kniha „Od vlků a slonů … hurá domů“.

Ke konci besedy měli žáci možnost se zeptat, zajímalo je například: „Kolik Vás to stálo peněz?“ nebo: „ Kde se Vám nejvíce líbilo?“, ale ptali se i na výbavu nebo jak zapůsobila cesta na jejich vztah.

Po zodpovězení veškerých otázek byla beseda ukončena a spokojeně, plni nových informací ze světa, odcházíme.

Copyright © 2004 Městská knihovna Horažďovice (www.knihovna.horazdovice.cz) a Karel Viták (www.dva.cz). All rights reserved.
Ctíme standardy W3C:  W3C XHTML 1.0  W3C CSS
Poslední aktualizace byla provedena 30. 9. 2015 v 7:09