Facebook
Městská knihovna Horažďovice
 
Magnesia Litera 2013
www.saferinternet.cz
www.bezpecne-online.cz
Čtení pomáhá
Webowou diwočinou
GOADA, o. s.
Rosteme s knihou
Projekt Celé Česko čte dětem
Kamarádka knihovna
ČTEnářův SYmpatický RÁDce
Ptejte se knihovny
Světluška
Knihkupectví Horažďovice
CBDB.cz - Databáze knih a spisovatelů, knihy online

Eva Marešová, Klatovský deník, 13. 6. 2016

V Horažďovicích pasovali prvňáčky na čtenáře

 V úterý 7. června ožilo nádvoří zámku v Horažďovicích švitořením prvňáčků z místních základních škol, kteří se vypravili do sálu DDM na slavnostní „Pasování prvňáčků na Rytíře Řádu čtenářského“, které už několik let pořádá Městská knihovna.

 S Divadlem Bořivoj si děti při představení nazvaném „Rytíř“ prožily příběh rytíře Jana   ze Žampachu od povýšení na rytíře králem Karlem IV, až po odebrání titulu. Vyzkoušely si také práci poddaných na hradě, kluci se naučili dvořit dámám a malé dámy zase jak se má na dvoření odpovědět. Na zásnubním plese rytíře Hynka si malí dvořané zatančili a pak už následoval samotný slavnostní ceremoniál.

Letos nám pomohli herci z divadla a tak pasovací formuli přečetl rytířův trubadúr            a jednotlivé děti jmenovitě vyvolával dvorní vyvolávač. Do rytířského stavu uvedl čtenáře z obou škol starosta města Horažďovice Ing. Michael Forman, děti ze ZŠ Blatenská také ředitelka školy Mgr. Jaroslava Šimková. Čtenářský řád , knihu Knihožrouti, která byla napsána pro účastníky projektu SKIP Už jsem čtenář – Knížka pro prvňáčka a drobné dárky od našich sponzorů předala dětem vedoucí městské knihovny Lenka Šimonová.

Celé dopoledne  doprovázelo cvakání spouští fotoaparátů mnoha rodičů a prarodičů, kteří si tuto událost nenechali ujít.

Chtěli bychom tímto poděkovat Městu Horažďovice a všem našim sponzorům za podporu projektu Děti a čtení a projektu Svazu knihovníků a informačních pracovníků ČR na podporu čtenářské gramotnosti Už jsem čtenář – Knížka pro prvňáčka.

Děkujeme také DDM Horažďovice za zapůjčení sálu.

Copyright © 2004 Městská knihovna Horažďovice (www.knihovna.horazdovice.cz) a Karel Viták (www.dva.cz). All rights reserved.
Ctíme standardy W3C:  W3C XHTML 1.0  W3C CSS
Poslední aktualizace byla provedena 30. 9. 2015 v 7:09