Facebook
Městská knihovna Horažďovice
 
Magnesia Litera 2013
www.saferinternet.cz
www.bezpecne-online.cz
Čtení pomáhá
Webowou diwočinou
GOADA, o. s.
Rosteme s knihou
Projekt Celé Česko čte dětem
Kamarádka knihovna
ČTEnářův SYmpatický RÁDce
Ptejte se knihovny
Světluška
Knihkupectví Horažďovice
CBDB.cz - Databáze knih a spisovatelů, knihy online

Marie Brožová, Klatovský deník, 25. 5. 2006

Návštěvu třinácté komnaty mají odměnou

Do tamní knihovny nechodí návštěvníci jen kvůli půjčování knih a na internet, ale mohou se zde zapojit do akcí v rámci projektu Děti a čtení.

Projekt běží už od loňského roku. "Je to takové miminko mé a mých kolegů. Jeho cílem bylo hlavně podpořit dětské čtenářství. Vloni jsme se zaměřili na školáky, letos jsme přibrali i mládež," vysvětluje vedoucí knihovny v Horažďovicích Lenka Šimonová.

Za účast v soutěžích, které jsou součástí akce Děti a čtení 2006, náleží soutěžícím odměna. "Dostali jsme netradiční nápad, kterému říkáme návštěva třináctých komnat města Horažďovice. Tedy míst, kam se běžně není možné podívat, například horažďovická věž či hřbitovní kostel," dodává vedoucí knihovny. Tyto návštěvy mají domluveny s kulturním odborem města.

Děti a čtení 2006 je název letošního ročníku. "Zaměřujeme se na dějiny obecně, ale i ty regionální. Letos je například 120. výročí narození regionálního historika Karla Němce a téma je na světě," upřesňuje Lenka Šimonová. Knihovna má letos za sebou dvě soutěže. Jedna se týkala výtvarného ztvárnění pověstí a legend. V další měli účastníci zpracovat návrh loga projektu Děti a čtení, neboť s jeho pokračováním se počítá i v příštích letech.

Porota hodnotila třiapadesát návrhů od 28 soutěžících. "Přestože šlo vesměs o obrázky, které vtipně a hravě vyjadřovaly vztah dětí ke čtení, zdaleka ne všechny splňovaly podmínku využití jako logo," podotýká Lenka Šimonová.

Předání cen za úspěšné návrhy se uskuteční v úterý 30. května v knihovně při pasování prvňáčků na čtenáře. Vítězný obrázek navrhl Pavel Svoboda z Horažďovic. Ten svůj výtvor slovně doprovodil: „Nejdříve vznikl bezpohlavní panáček, ale pak mi přišlo vhodné vdechnout mu duši. Takže je tu třeba František a Mařenka…“

„V návrhu byl původně chlapeček a holčička, porota se rozhodla využívat pouze panáčka,“ poznamenává Šimonová.

Copyright © 2004 Městská knihovna Horažďovice (www.knihovna.horazdovice.cz) a Karel Viták (www.dva.cz). All rights reserved.
Ctíme standardy W3C:  W3C XHTML 1.0  W3C CSS
Poslední aktualizace byla provedena 30. 9. 2015 v 7:09