Facebook
Městská knihovna Horažďovice
 
Magnesia Litera 2013
www.saferinternet.cz
www.bezpecne-online.cz
Čtení pomáhá
Webowou diwočinou
GOADA, o. s.
Rosteme s knihou
Projekt Celé Česko čte dětem
Kamarádka knihovna
ČTEnářův SYmpatický RÁDce
Ptejte se knihovny
Světluška
Knihkupectví Horažďovice
CBDB.cz - Databáze knih a spisovatelů, knihy online

V. Trčka , Horažďovický obzor, 30. 10. 2015

I strom může slavit narozeniny

   Možná si mnozí vzpomenou, že na hlavním zámeckém nádvoří stával letitý rozložitý kaštan. Bouřka jej rozlámala, ale jeho místo brzy zaujal strom mnohem vzácnější – Zmatlíkovník pohádkový.

   Naše městská knihovna pod vedením Lenky Šimonové, mimo svoje základní poslání, každoročně pořádá řadu zdařilých akcí pro děti i dospělé. Jednou z nich byl v roce 2005 křest velkolisté lípy (českého stromu), která dostala podle malířky a ilustrátorky knih Heleny Zmatlíkové svůj název. Při křtu měl Zmatlíkovník pohádkový tři kmotry – spisovatelky dětských knih Evu Bernardinovou a Martinu Drijverovou a tehdejšího starostu města. Byla to tehdy výjimečná a zajímavá událost. 

   Letos tedy Zmatlíkovník pohádkový oslavoval své desáté narozeniny. Kolem stromu se ve čtvrtek 8. října dopoledne shromáždily děti nižších ročníků ZŠ Komenského ul., přišly i děti z Křesťanské mateřské školy a řada dospělých.

Akce proběhla v rámci projektu „Děti a čtení“, moderovala ji vedoucí knihovny, zpívaly děti z pěveckého souboru Poupata a u stromu byla zajímavým způsobem slavnostně odhalena pamětní deska. Eva Bernardinová se neúčastnila, ale řečnili ostatní kmotři i současný starosta města Ing. Michael Forman. Všichni obdivovali ozdobený Zmatlíkovník pohádkový, jak za deset let vyrostl, přáli další šťastná léta oslavovanému stromu, dětem i ostatním čtenářům hodně pěkných zážitků s novými knihami, prosperitu Městské knihovně a celému našemu městu. Po oslavě se děti shromažďovaly těsně kolem pohádkového stromu a vyjevovaly svá přání. Paní Drijverová dala totiž stromu do vínku pohádkovou moc plnit tajná přání.

   Potom se ještě některé děti sešly v novém sále loutkového divadla, kde Jana Michalíková s Hanou Patrasovou sehrály interaktivní divadlo na téma pohádky Martiny Drijverové, do kterého se děti obdivuhodně zapojily, a všichni účastníci se výborně bavili.

   Díky knihovně a úsměvům všech přítomných to bylo moc hezké dopoledne.

            

Copyright © 2004 Městská knihovna Horažďovice (www.knihovna.horazdovice.cz) a Karel Viták (www.dva.cz). All rights reserved.
Ctíme standardy W3C:  W3C XHTML 1.0  W3C CSS
Poslední aktualizace byla provedena 30. 9. 2015 v 7:09