Facebook
Městská knihovna Horažďovice
 
Magnesia Litera 2013
www.saferinternet.cz
www.bezpecne-online.cz
Čtení pomáhá
Webowou diwočinou
GOADA, o. s.
Rosteme s knihou
Projekt Celé Česko čte dětem
Kamarádka knihovna
ČTEnářův SYmpatický RÁDce
Ptejte se knihovny
Světluška
Knihkupectví Horažďovice
CBDB.cz - Databáze knih a spisovatelů, knihy online

R. Větrovcová, M. Sládková, Horažďovický obzor, 28. 11. 2014

REPORTÁŽ Z PALOUČKU

V dnešním příspěvku se s vámi podělíme o velmi zajímavé zážitky a zkušenosti, které mají možnost prožít děti v naší školce.

První reportáží bude popis jednoho z LESNÍCH PONDĚLKŮ. Třídy Berušky a Hvězdičky pravidelně každé pondělí vyrážejí do krásných míst v našem městě a jeho blízkém okolí. Jedná se o prodloužené vycházky a my se s vámi podělíme o to, jak taková lesní pondělní vycházka vypadá.

Na dnešní LESNÍ VYCHÁZKU vyrážíme opravdu včas. Máme hodně úkolů a čas utíká rychle. Poslední kontrola dětí i paní učitelek dopadla dobře – máme vše, a tak můžeme jít!

Naším cílem je Panská zahrada, ale cestou máme několik zastávek. V parkánu jsme se posilnili nejen svačinkou od paní kuchařek, ale i dobrůtky od maminky nám přišly k chuti. V nedaleké přírodovědné stanici máme úkol – objednat si návštěvu.

A nyní už natáhneme krok, přidáme dobrou náladu a zanedlouho jsme u cíle – klid, pohoda, zpěv ptáků, to vše nás vítá. Našli jsme si vhodné místo mezi stromy – odložili batůžky a už se chystáme k plnění dalšího úkolu. Michalka měla svátek, a tak jí chceme popřát v tomto krásném prostředí a přejeme nejen Michalce. Dnes totiž mají svůj den stromy – opravdu slavíme Den stromů (20. 10.). Tolik jich je kolem nás a každý je jiný. Děti se rozběhly, našly si svůj strom, pohladí si jej. Paní učitelky vybraly ten, u kterého se scházíme a utváříme okolo kroužek. Kdo chce, říká stromu přání, a samozřejmě všichni stromům zpíváme. Na důkaz toho, že jsme vše splnili, provádíme ještě u stromů s různými druhy kůry FROTÁŽ – na papír voskovými pastelkami zaznamenáváme strukturu kůry – je to zajímavé.

Tolik práce se nám dnes podařilo! Doufáme, že prožitky dají dětem nové poznatky a radost.

Už se těšíme, co zažijeme další pondělí. Třeba si o tom zase někdy povíme. A povídat si máme opravdu o čem. Na pondělní vycházky s sebou nosíme tužky, papíry, lupy, dalekohled… a vždy plníme plno zajímavých úkolů.

V dalším příspěvku se s vámi chceme podělit o to, co pro děti připravila městská knihovna a pohádkové babičky.

Předposlední říjnový týden zaznamenal ve školce změnu v době, kdy se děti ukládají do svých postýlek k odpočinku po obědě. Každou třídu navštívila pohádková babička, která četla dětem před spaním. Pro děti velký zážitek. Jsou zvyklé na svoje paní učitelky, a proto zvědavost byla na místě. Babičky svou četbou zaujaly, některé děti usínaly již při pohádce.

V naší mateřské škole se zaměřujeme výrazně na předčtenářskou gramotnost. Do této oblasti mimo dalšího patří také práce s knihou. Proto jsme přivítali nabídku Městské knihovny v Horažďovicích, která vznikla v rámci projektu Děti a čtení. Do našich tříd celý týden docházely babičky Jaroslava Havlíková, Božena Saláková, Marie Zajícová a Ivana Petrusová. Chceme jim moc poděkovat. Při společném rozhovoru o proběhlém čtení jsme si vyměnili mnoho poznatků a také připravili do budoucna další setkání.

Poděkovat musíme rovněž městské knihovně za skvělý nápad.

 

                           

 

Copyright © 2004 Městská knihovna Horažďovice (www.knihovna.horazdovice.cz) a Karel Viták (www.dva.cz). All rights reserved.
Ctíme standardy W3C:  W3C XHTML 1.0  W3C CSS
Poslední aktualizace byla provedena 30. 9. 2015 v 7:09