Facebook
Městská knihovna Horažďovice
 
Magnesia Litera 2013
www.saferinternet.cz
www.bezpecne-online.cz
Čtení pomáhá
Webowou diwočinou
GOADA, o. s.
Rosteme s knihou
Projekt Celé Česko čte dětem
Kamarádka knihovna
ČTEnářův SYmpatický RÁDce
Ptejte se knihovny
Světluška
Knihkupectví Horažďovice
CBDB.cz - Databáze knih a spisovatelů, knihy online

Eva Marešová, Petra Tomešová, Horažďovický ozbzor, 26. 4. 2013

Návštěva H. Ch. Andersena

Březen – měsíc čtenářů pokračoval v Městské knihovně Horažďovice také v dubnu. V úterý 2. dubna jsme přivítali spisovatelku Alenu Ježkovou. Ve svých téměř dvaceti knihách srozumitelnou a čtivou formou seznamuje dětské i dospělé čtenáře s významnými historickými osobami a událostmi.

V knize „České nebe“ představuje české světce, mezi nimi také Cyrila a Metoděje, kteří se při své pouti ze Soluně zastavili na hradišti Prácheň. Jejich učedníkem byl svatý Gorazd a podle pověsti mohli být zakladateli kostela sv. Klimenta na Práchni.

Děti z pátých a šestých tříd místních ZŠ se seznámily s dalšími knihami paní Ježkové a za své znalosti historie si vysloužily od autorky pochvalu. Na závěr dostaly odpovědi na vše, co je zajímalo.

První dubnovou středu jsme se setkali v Oblastní charitě nad knihami českého spisovatele a autora řady humoristických románů Zdeňka Šmída při dalším čtení na pokračování.

V pátek 5. dubna jsme se po skončení půjčovní doby připravili na příchod Hanse Christiana Andersena. Na večerní dobrodružství se těšilo 13 dětí, zvědavých, jak to vypadá večer v knihovně a co dělají knížky, když odejdou všichni čtenáři.

Děti přivolaly pana Andersena, dozvěděly se od něj zajímavosti z jeho života a pomohly mu převyprávět některé pohádky. A to už na ně čekala desková hra Dixit, při které se rozdělily do třech družstev. Po družstvech hledaly indicie uložené v knížkách, ty je dovedly k mapě a podle mapy putovaly za pokladem. Na malém nádvoří muzea složily děti zkoušku odvahy, prošly temnou chodbou do nádvoří, kde musely najít dvě truhlice. V jedné našly pečetě na důkaz toho, že došly až na konec tajuplné cesty a že dokázaly překonat strach. V druhé truhlici si vybraly indicie, které patří do pohádek H. Ch. Andersena a po návratu do knihovny hádaly, do které pohádky jednotlivé předměty patří. Podívali jsme se na ukázky pohádek, složili jsme lodičku z papíru pro cínového vojáčka, vystříhali vločky pro Sněhovou královnu a někteří účastníci napsali vzkazy pro H. Ch. Andersena.

To už se blížila půlnoc, děti dostaly drobné dárečky a rodiče si přicházeli pro své statečné potomky.

Někteří z nich u nás byli zpátky už v sobotu v poledne, kdy začínalo odpoledne plné her pro celou rodinu nazvané „Hurá! Deskovky!“, uspořádané ve spolupráci s o. s. GOADA. Hráči si mohli zahrát hry, které už znají, ale měli možnost si vyzkoušet také nové hry. Pravidla her jim ochotně vysvětlovali kamarádi z o. s. GOADA Hanka, Láďa, Hanka a Tomáš, kterým bychom chtěli zároveň poděkovat za pomoc při páteční Noci s Andersenem.

Akce byly pořádány v rámci projektu Děti a čtení za finanční podpory MK ČR.

                                                                                                 Eva Marešová, Petra Tomešová

Copyright © 2004 Městská knihovna Horažďovice (www.knihovna.horazdovice.cz) a Karel Viták (www.dva.cz). All rights reserved.
Ctíme standardy W3C:  W3C XHTML 1.0  W3C CSS
Poslední aktualizace byla provedena 30. 9. 2015 v 7:09