Facebook
Městská knihovna Horažďovice
 
Magnesia Litera 2013
www.saferinternet.cz
www.bezpecne-online.cz
Čtení pomáhá
Webowou diwočinou
GOADA, o. s.
Rosteme s knihou
Projekt Celé Česko čte dětem
Kamarádka knihovna
ČTEnářův SYmpatický RÁDce
Ptejte se knihovny
Světluška
Knihkupectví Horažďovice
CBDB.cz - Databáze knih a spisovatelů, knihy online

Roman Vaněk, Horažďovický obzor, 14. 12. 2012

Příjemné setkání, aneb, Nebojme se historie

Středeční odpoledne 10. října 2012 se stalo svátečním pro čtenáře "historické detektivky" z celého širokého okolí našeho města. Na pozvání zaměstnanců horažďovické Městské knihovny zavítal do místního Domu s pečovatelskou službou populární spisovatel a historik PhDr. Vlastimil Vondruška, Csc, významný propagátor tohoto svébytného literárního druhu.
PhDr. Vlastimil Vondruška, Csc, se narodil roku 1955 v Kladně. Po úspěšném završení gymnaziálních studií stejně zdárně absolvoval obor historie a etnografie na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy. Poté působil dlouhý čas jako pracovník pražského Národního muzea. Po roce 1990 přesídlil společně s manželkou Alenou do Doks, jež leží v podstatě na úpatí inspirativního hradu Bezděz, který se vlastně středečnímu hostovi stal osudovou inspirací. V Doksech mezi lety 1990-1999 provozoval Královskou huť (sklárnu), od té doby se věnuje pouze a jen literární činnosti.
Pan doktor Vondruška je jak vidno vskutku renesanční člověk. Nebyl mu dán pouze talent na psaní (je autorem cca 70 odborných i beletristických titulů, přičemž horažďovická knihovna má ve svých fondech zhruba 40 knih), ale i dar slova. Jeho vyprávění by se dalo poslouchat celé dny. Velmi zajímavě podal i definici "detektivky" jako takové. Objasnil posluchačům, že tento žánr literatury postrádá jakoukoliv teoretickou studii (tedy manuál). Dle jeho slov je "detektivka" pohádkou pro dospělé. Stejně jako v pohádce i zde vítězí dobro nad zlem. V první části přítomné seznámil velmi barvitě se svými životními osudy (při studiu na vysoké škole si přivydělával v kladenské Poldovce jako valcíř železa, o svém pobytu u železničního a stavebního vojska - kde se, dle vlastních slov přednášejícího, vyskytovali pouze blázni, grázlové a absolventi filosofických fakult, na druhou stranu měl dost času na získání cenných informací o historických soudních procesech). Svá první beletristická díla uváděl pod pseudonymem Jan Alenský. Pseudonym si zvolil dle křestního jména své manželky, známé etnografky.
Druhou část svého vyprávění věnoval Vlastimil Vondruška vlastnímu středověku. Myslím, že pan doktor některým posluchačům značně poupravil mínění o středověku. Středověk nebyl temným obdobím, kde panovala zvůle mocných, ale naopak šlo o období s vysokou vymahatelností práva. Tehdejší královští prokurátoři soudili nejen podle paragrafů, ale i "podle srdce." Panovala snaha provinilého napravit, k popravám docházelo zcela minimálně, pouze několikrát během sta let. Tito královští prokurátoři se stali předobrazem hlavního Vondruškova hrdiny Oldřicha z Chlumu.
Dále pak doktor Vondruška pohovořil o středověkém životě z pohledu panoše Otíka ze Zástřizlí. Přednášející pochopitelně zmínil i problematiku filmového natáčení, o sporech mezi scénáristy a režiséry, těžkém výběru lokací atd.
Vážený host v závěru odpověděl na všetečné a občas i záludné dotazy návštěvníků vskutku inspirativní besedy, někteří si odnesli i autorem podepsané knihy, jež byly nabídnuty ke koupi. Doufejme, že Vlastimil Vondruška nebyl v Horažďovicích naposledy. A jak přislíbil - možná se Horažďovicko objeví na stránkách některé jeho další knihy. A chcete-li pana Vondrušku uctít, nabídněte mu chlebíček s vajíčkem.
 

Copyright © 2004 Městská knihovna Horažďovice (www.knihovna.horazdovice.cz) a Karel Viták (www.dva.cz). All rights reserved.
Ctíme standardy W3C:  W3C XHTML 1.0  W3C CSS
Poslední aktualizace byla provedena 30. 9. 2015 v 7:09