Facebook
Městská knihovna Horažďovice
 
Magnesia Litera 2013
www.saferinternet.cz
www.bezpecne-online.cz
Čtení pomáhá
Webowou diwočinou
GOADA, o. s.
Rosteme s knihou
Projekt Celé Česko čte dětem
Kamarádka knihovna
ČTEnářův SYmpatický RÁDce
Ptejte se knihovny
Světluška
Knihkupectví Horažďovice
CBDB.cz - Databáze knih a spisovatelů, knihy online

Eva Marešová, Horažďovický obzor, 26. 10. 2012

Týden knihoven 2012

K letošnímu Týdnu knihoven se s bohatým programem připojila také Městská knihovna Horažďovice.

Týden plný akcí zahájila spisovatelka Ivona Březinová besedou nazvanou „Psi jsou naši kamarádi“. Děti z pátých tříd ZŠ Komenského se dozvěděly, jak vypadá psí škola a co všechno se tam mohou „pilní žáčci“ naučit. I když mnoho dětí má doma svého psího kamaráda, překvapilo je, co všechno psi zvládnou a s čím dovedou pomoci svým páníčkům. Jak vypadá soužití dítěte s asistenčním pejskem a jak si spolu mohou rozumět, popisuje autorka ve své knížce Kluk a pes, ze které přečetla dětem ukázku.

Na úterý přijala naše pozvání Martina Drijverová. Nejprve mladším dětem prozradila, proč je knížka dobrý kamarád, kterého můžete vzít kamkoli s sebou a že jako dítě nejraději četla na stromě. Představila některé své knížky a přečetla z nich ukázky. Spisovatelku čekalo milé překvapení – dostala dárek od jedné malé čtenářky. Za dáreček ji odměnila knížkou s vlastnoručním podpisem a věnováním. Na žáky sedmých tříd čekalo při druhé besedě netradiční představení některých významných postav z našich dějin.

Ve středu nahlédli studenti 8. a 9. tříd pod pokličku regionálního Klatovského deníku spolu s jeho šéfredaktorem Milanem Kiliánem.

Zahradní slavnost potěšila děti z místních MŠ. Loutkoherci Tyjátru se svými loutkami dovedli děti do pohádkové zahrady. Děti prokázaly, že pohádky dobře znají, pomohly zahradnímu skřítkovi hlídat kouzelnou jabloň a ty nejodvážnější pomohly probudit zakletou princeznu.

Jak se může komukoli obrátit během okamžiku život naruby, jak pomoci lidem s hendikepem a jak se jim žije v Horažďovicích, o tom všem si popovídaly děti se starostou Horažďovic Mgr. Karlem Zrůbkem a panem Václavem Rosou.

Na besedu „Středověkem křížem krážem“ se spisovatelem a historikem Vlastimilem Vondruškou přišlo do Oblastní charity Horažďovice 55 příznivců historických detektivek.

V průběhu Týdne knihoven zahájilo 23 posluchačů další semestr VU3V. Zaregistrovali jsme 37 nových čtenářů a 9 zapomnětlivých čtenářů využilo amnestii. 108 studentů SŠ si prohlédlo knihovnu při Dni otevřených dveří. 49 čtenářů přišlo do knihovny v proužkovaném oděvu na náš „Proužkovaný den“. Všichni si odnesli malou pozornost, děti navíc soutěžní samolepku do celoroční soutěže „Sbírej samolepky“.

Akce byly uspořádány v rámci projektů Děti a čtení a Seniorům Dokořán za podpory Ministerstva kultury ČR.

Copyright © 2004 Městská knihovna Horažďovice (www.knihovna.horazdovice.cz) a Karel Viták (www.dva.cz). All rights reserved.
Ctíme standardy W3C:  W3C XHTML 1.0  W3C CSS
Poslední aktualizace byla provedena 30. 9. 2015 v 7:09