Facebook
Městská knihovna Horažďovice
 
Magnesia Litera 2013
www.saferinternet.cz
www.bezpecne-online.cz
Čtení pomáhá
Webowou diwočinou
GOADA, o. s.
Rosteme s knihou
Projekt Celé Česko čte dětem
Kamarádka knihovna
ČTEnářův SYmpatický RÁDce
Ptejte se knihovny
Světluška
Knihkupectví Horažďovice
CBDB.cz - Databáze knih a spisovatelů, knihy online

Milan Kilián, Klatovský deník, 10. 10. 2012

Horažďovická knihovna bodovala

oceněníMěstská knihovna Horažďovice si na šňůrku svých úspěchů navlékla další korálek. Dařilo se jí v celorepublikové soutěži Městská knihovna roku 2012, v níž Horažďovičtí obdrželi zvláštní ocenění za práci s dětským čtenářem.

Do soutěže se přihlásilo 32 městských knihoven. Hodnoceny byly ve dvou kolech, přičemž důležitých bylo celkem šestnáct indikátorů, jako například počet nových přírůstků knihovního fondu, plocha knihovny pro veřejnost, počet registrovaných uživatelů, počet stanic připojených k internetu a podobně.

Přijela komise

Až do finále se dostala šestice městských knihoven podle počtu obyvatel: městské knihovny Nová Včelnice, Horažďovice (mezi obcemi do pěti tisíc obyvatel), Sedlčany, Kyjov, Knihovna B. B. B. Uherské Hradiště a Regionální knihovna Karviná.

„Tyto knihovny byly navštíveny a hodnoceny odbornou komisí. Předmětem hodnocení na místě bylo především společenské a komunitní působení knihovny pro obyvatele města a úroveň prostředí knihovny exteriér, interiér, technické vybavení, sociální zázemí a podobně,“ informoval Vít Richter ze Svazu knihovníků a informačních pracovníků ČR a dodal, že cílem soutěže je ocenit nejlepší české knihovny, které jsou provozovány či zřizovány městy, a motivovat je k rozšíření a zkvalitnění veřejných knihovnických a informačních služeb.

Slavnostní vyhlášení se uskutečnilo v Zrcadlové kapli pražského Klementina za účasti ministryně kultury Aleny Hanákové. Ocenění a šek na 70 000 Kč převzal ředitel uherskohradišťské knihovny Radovan Jančář společně s místostarostou města Evženem Uhrem.

Více úspěchů

ocenění přebírá Lenka ŠimonováTo, že pravděpodobně nedosáhnou na stupeň nejvyšší, Horažďovičtí věděli předem. „Ve 2. kole soutěže jsme neměli moc šancí na úspěch, a to vzhledem k dnes již nevyhovujícím prostorám a vybavení knihovny. Proto nás ocenění naší práce v oblasti práce s dětskými čtenáři mile překvapilo a potěšilo,“ uvedla ředitelka horažďovické knihovny Lenka Šimonová a dodala: „S dětským čtenářem se snažíme pracovat už od roku 2005, kdy jsme zahájili náš projekt Děti a čtení, v jehož rámci se snažíme oslovit dětské čtenáře. Právě tento projekt byl v Praze pochvalně hodnocen.“

Pro malou horažďovickou knihovnu nejde o první úspěch, už dvakrát byla například nominována na Knihovnu roku, a to v kategorii Počin roku. „Vloni nás rodinka z Chanovic nominovala na Cenu Ď,“ připomněla Šimonová.

Nové prostory

Stěhování knihovny do nových prostor je ve městě citlivou záležitostí, nicméně horažďovický starosta Karel Zrůbek Deníku potvrdil, že už by se konečně měli pracovníci i čtenáři dočkat. „Město má záměr poskytnout knihovně nové prostory. Povést by se to mělo nejpozději do roku 2014,“ slíbil Zrůbek.

Prohlédněte si fotografie z akce

Copyright © 2004 Městská knihovna Horažďovice (www.knihovna.horazdovice.cz) a Karel Viták (www.dva.cz). All rights reserved.
Ctíme standardy W3C:  W3C XHTML 1.0  W3C CSS
Poslední aktualizace byla provedena 30. 9. 2015 v 7:09