Facebook
Městská knihovna Horažďovice
 
Magnesia Litera 2013
www.saferinternet.cz
www.bezpecne-online.cz
Čtení pomáhá
Webowou diwočinou
GOADA, o. s.
Rosteme s knihou
Projekt Celé Česko čte dětem
Kamarádka knihovna
ČTEnářův SYmpatický RÁDce
Ptejte se knihovny
Světluška
Knihkupectví Horažďovice
CBDB.cz - Databáze knih a spisovatelů, knihy online

Helena Poustková, www.origamido.cz, 14. 2. 2012

Reportáž: Adventní čtvrtkoviny v Horažďovicích

Pojďme zavzpomínat na čas klidu, pohody, stresu a shonu. Paní Helena Poustková nám laskavě poskytla své postřehy z Adventních čtvrtkovin v Horažďovicích.

 

Dne 27. listopadu 2011, první adventní neděli, se v Horažďovicích slavil v KD Den pro dětskou knihu. Tentokrát poprvé ke stánkům s knížkami, perníčky, svícny a podobně přibyla i origami dílna.

Bylo to náročné a pěkné. Nezvládla bych to sama, pomohl mi manžel a kamarádky Marie s Luckou, které se vystřídaly „na směny“ a všichni absolvovaly u mě „kurz“ a dostali diagramy. Patří jim velký dík, stejně jako Lence, ředitelce místní knihovny, která jako hlavní organizátorka mně možnost origami dílny nabídla.

Mohl se skládat pejsek, vánoční stromek, kostelík, pastelka, rybička a zlatonka (Harry Potter). Děti si vybíraly, skládaly, nejoblíbenější byla pastelka a rybička. Hodně malé děti zaujal pejsek.

Všem se moc líbilo, že si mohly vybrat barvu a vzorek papíru, měly je tam na stánku vystavené a to je zaujalo. Kostelíček se skládal nejméně, ale zlatonka, i přes svoji větší obtížnost měla pro mě až překvapivý úspěch. Zjistila jsem, že děti mají rády žlutou, červenou, zelenou a fialovou barvu, ale zbývala mi oranžová – to je vskutku zajímavé.

Projevili zájem i někteří dospělí, dva tátové se posadili a jeden skládal skákající žábku (ještěže jsem sebou vzala i některé jiné diagramy) a druhý zlatonku. Oba z toho měli ohromnou radost, dětem se v tomhle úplně vyrovnali.

Bylo toho hodně a příjemná neděle rychle utekla, přestože byly stánky a dílny otevřené od 10 do 17 hodin. Dobrá zpráva je, že se origami líbilo. A navíc všechny děti s radostí malovali do kostelíčka okna, zvířatům oči, pejskovi navíc čumáček a pusu apod.

Krabička, kterou jsem dala do závěrečné dražby zvané škatulení a kde byly nejrůznější krabice, dózičky a škatule z rozličných materiálů, se vydražila za 470 Kč. Výtěžek škatulení byl určen dětskému domovu v Chanovicích.

 

Zlaté děti:

Jé, touhle pastelkou můžu doma malovat po zdi a mamka se nebude zlobit!

Holčička skládající pejska: My pejska nemáme, ale babička jo a on jednoho pána pokousal. Tenhle bude hodnej.

Ty bláho, zlatonka, bzzž, bzzzž!

A platí se za to něco? Ne? Tak to já si to chci složit všechno.

S náma na procházku chodil dalmatin a ten měl flíčky. – Tak mu je namaluješ?- Jo.

Copyright © 2004 Městská knihovna Horažďovice (www.knihovna.horazdovice.cz) a Karel Viták (www.dva.cz). All rights reserved.
Ctíme standardy W3C:  W3C XHTML 1.0  W3C CSS
Poslední aktualizace byla provedena 30. 9. 2015 v 7:09