Facebook
Městská knihovna Horažďovice
 
Magnesia Litera 2013
www.saferinternet.cz
www.bezpecne-online.cz
Čtení pomáhá
Webowou diwočinou
GOADA, o. s.
Rosteme s knihou
Projekt Celé Česko čte dětem
Kamarádka knihovna
ČTEnářův SYmpatický RÁDce
Ptejte se knihovny
Světluška
Knihkupectví Horažďovice
CBDB.cz - Databáze knih a spisovatelů, knihy online

Jana Pavlasová, Klatovský deník, 4. 10. 2010

Knihovny lákají na soutěže, besedy i počítačové kurzy

K celostátnímu Týdnu knihoven, který se koná již 14. rokem, se i letos připojily knihovny z Klatovska. Mottem tohoto roku je Knihovna pro všechny.

Tak jako minulý rok si děti vyzkouší v Klatovech a Horažďovicích práci knihovníka. „Mohou stejně jako knihovník půjčovat i poradit čtenářům,“ uvedla Petra Tomešová z Městské knihovny Horažďovice. Pro horažďovické malé čtenáře chystají také soutěž Historické putování. „Tuto soutěž jsme pořádali i na konci školního roku. Jejím tématem je historie města Horažďovic, kterou pojímáme zábavnou formou. Děti za odměnu získají medaile i sladkosti,“ dodala Tomešová. Školáci budou také soutěžit i v Sušici. Na pátek pro ně sušická knihovna připravuje literární soutěž. Janovická knihovna pořádá vědomostní soutěž k 100. výročí narození Františka Hrubína, která se pro děti do 15 let uskuteční od pondělí do pátku.

V Klatovech se bude číst v dětském oddělení každý den kniha na pokračování a soubor Korálci ze Základní umělecké školy J. Kličky dětem školou povinným zahraje ve středu 6. října divadelní představení Co tě napadne, když se řekne král…! Poté školáci budou tvořit ve výtvarné dílně.

V Janovicích si celá rodina může vyzkoušet malování voskovkami na textil. Tato akce se koná v úterý 5. října od 17.30 hodin.

Ženy na mateřské dovolené a senioři se mohou zúčastnit počítačových kurzů. „V úterý 5. října pořádáme školení pro seniory. „Jedno se konalo již v březnu, kde se senioři seznámili s počítačem. Nyní na něj navazujeme, už se naučí složitější věci, například posílání e-mailů a práci s photoshopem,“ informovala vedoucí Městské knihovny Sušice Anna Matoušová. Senioři budou pracovat s počítačem také v Klatovech. „Přemýšlíme o pravidelnějších kurzech, protože někteří chodí již na internet častěji,“ řekla Deníku Romana Kubíčková z Městské knihovny Klatovy. „Ženy na mateřské dovolené se v rámci Týdnu knihoven mohou naučit základním dovednostem práce s internetem. Kurz se koná na pobočce v základní škole v Tolstého ulici,“ dodala Kubíčková. V janovické knihovně po celý týden budou mít matky na mateřské dovolené přístup na internet zdarma.

Horažďovičtí senioři, studenti a děti do 15 let se mohou v tomto týdnu zaregistrovat zdarma. Horažďovická knihovna také vyhlásila amnestii. „Čtenáři, kteří mají problém s včasným vracením knih a obdrželi upomínku, mohou v Týdnu knihoven vrátit knihy s prominutím pokuty,“ vysvětlila Miluše Lešková z Městské knihovny Horažďovice.

Klatovská a janovická knihovna chystají také burzu vyřazených knih. V Horažďovicích se burza uskuteční od 12. října.

Knihovny na Klatovsku připravily pro své čtenáře besedy i výstavy. V Horažďovicích se zájemci setkají s moderátorkou Kamilou Moučkovou i spisovatelkou Petrou Braunovou. V Janovicích si děti z 1. stupně základní školy popovídají s ilustrátorkou Petrou Jelenovou a dospělí se mohou zúčastnit cukrářského semináře s názvem Netradiční pečení. V Klatovech zhlédnou návštěvníci například výstavu Sochy do barokní niky.

Copyright © 2004 Městská knihovna Horažďovice (www.knihovna.horazdovice.cz) a Karel Viták (www.dva.cz). All rights reserved.
Ctíme standardy W3C:  W3C XHTML 1.0  W3C CSS
Poslední aktualizace byla provedena 30. 9. 2015 v 7:09