Facebook
Městská knihovna Horažďovice
 
Magnesia Litera 2013
www.saferinternet.cz
www.bezpecne-online.cz
Čtení pomáhá
Webowou diwočinou
GOADA, o. s.
Rosteme s knihou
Projekt Celé Česko čte dětem
Kamarádka knihovna
ČTEnářův SYmpatický RÁDce
Ptejte se knihovny
Světluška
Knihkupectví Horažďovice
CBDB.cz - Databáze knih a spisovatelů, knihy online

Ludvík Pouza, Klatovský deník, 20. 9. 2010

V horažďovickém muzeu vystavují unikátní Prácheňský kancionál

Téměř třičtvrtětisíciletí starý rukopis Prácheňský kancionál si budou moci návštěvníci knihovny v Horažďovicích prohlížet na počítači. Je totiž jedním z dokumentů, které tam nechali digitalizovat v rámci projektu Prácheňsko digitálně.

„Cílem tohoto projektu je postupně digitalizovat a zpřístupňovat veřejnosti některé staré dokumenty z regionálního fondu knihovny a některé staré tisky nebo rukopisy z fondu muzea. V současné době máme již digitalizováno 40 dokumentů, mezi kterými jsou vedle novodobých dokumentů vydaných do roku 1945 i unikátní herbář Františka Calerina nebo rukopis Prácheňský kancionál ze 14. století, jejichž restaurování bylo též zahrnuto do projektu. Pokud mám popsat, která díla jsou již digitalizována, tak to jsou především monografie regionálních autorů jako například Josefa Pavla, Adolfa Daňka, J. V. Hory, Jana Duchoně, Terezie Švecové či Dějiny města Horažďovic od Karla Němce. Jde o materiály, které jsou dochovány v několika exemplářích a v knihovně je máme jen v jednom výtisku a proto je nechceme půjčovat veřejnosti. Tyto knihy totiž podléhají degradaci papíru a listování v nich je značně poškozuje. Proto je čtenářům zpřístupníme alespoň v digitální podobě na počítači,“ říká ředitelka knihovny Lenka Šimonová.

Protože jde především o novodobé dokumenty, nemohou být zveřejněny volně na internetu, jelikož podléhají autorským právům. „Tyto materiály budou přístupné čtenářům pouze v prostorách knihovny. Zájemci mohou přijít a prohlížet si je v našem počítači,“ pokračuje ředitelka. Volně přístupné jsou na internetu pouze Dějiny města Horažďovice, kde knihovna získala souhlas dědiců autorských práv, a Horažďovický obzor. Vystavený bude i Prácheňský kancionál, ale v současné době se teprve podepisují příslušné smlouvy, které umožní vystavení tohoto dokumentu v evropské digitální knihovně rukopisů Manuscriptorium. Ostatní dokumenty jsou vystaveny v systému Kramerius, kde ale není možné prohlížet plné texty. „Digitalizovat dokumenty není nic jednoduchého. Dokonce to není ani levná záležitost. Všech 40 dokumentů digitalizujeme čtyři roky a celkové náklady činily 286 tisíc korun. V projektu bychom chtěli i nadále pokračovat. Uvidíme ale, zda se nám podaří sehnat získat další finanční prostředky. Projekt byl zatím financován z dotačních programů Ministerstva kultury ČR, a to z jeho tří podprogramů: VISK 7 - Kramerius, VISK 6 - Memoriae Mundi Series Bohemica a Knihovna 21 století. Projekt finančně podporuje i Město Horažďovice,“ doplnila informace Šimonová.

Kancionál je v muzeu

„V Horažďovickém muzeu je nyní otevřena také výstava, kde bude možné si Prácheňský kancionál prohlédnout. Vystaveny budou také další staré a zajímavé tisky z fondu muzea. Výstava potrvá do 30. září,“ zve ředitelka muzea Hana Smetanová.

Copyright © 2004 Městská knihovna Horažďovice (www.knihovna.horazdovice.cz) a Karel Viták (www.dva.cz). All rights reserved.
Ctíme standardy W3C:  W3C XHTML 1.0  W3C CSS
Poslední aktualizace byla provedena 30. 9. 2015 v 7:09