Facebook
Městská knihovna Horažďovice
 
Magnesia Litera 2013
www.saferinternet.cz
www.bezpecne-online.cz
Čtení pomáhá
Webowou diwočinou
GOADA, o. s.
Rosteme s knihou
Projekt Celé Česko čte dětem
Kamarádka knihovna
ČTEnářův SYmpatický RÁDce
Ptejte se knihovny
Světluška
Knihkupectví Horažďovice
CBDB.cz - Databáze knih a spisovatelů, knihy online

Anna Kolářová, Lenka Šimonová, Nové Klatovsko, 11. 6. 2010

Horažďovice mají rytířku

1. 6. 2010

HORAŽĎOVICE MAJÍ RYTÍŘKU ŘÁDU KRÁSNÉHO SLOVA

Lenka Šimonová, vedoucí Městské knihovny v Horažďovicích

Slunce otevřelo oči a protáhlo se.

„Už jsi vzhůru? No konečně!“ ozval se Měsíc. „Dneska ti to nějak trvalo. Vstávej, už musím jít. Hvězdy a Noc už jsou dávno pryč.“

Měsíc zazíval. „Mělo by ses umýt dřív, než přijde Den, mohl by zase mít řeči.“

Slunce se natáhlo k nejbližšímu Mráčku a otřelo si s ním obličej. „Počkej ještě,“ chytilo zlatou rukou Měsíc za průsvitný plášť. „Dělo se něco, zatímco jsem spalo?“

Měsíc pokrčil rameny. „Nic neobvyklého, dokonce ani žádná dopravní nehoda. Vlastně… počkej… u Procházků se brečelo. Hodně dlouho, až mi toho jejich pihovatého kluka bylo líto.“

„Martina?“

„Jo.“

„A nevíš, co se stalo?“

„Nevím, nechtěl to říct ani mámě. Usnul až po půlnoci a ještě dlouho potom škytal ze spaní. Možná bys mohlo zavolat Radost, jestli toho nemá dneska moc. Měla by se u nich zastavit.“

Měsíc pokynul rukou na pozdrav a byl pryč.

Tak začíná Nekonečný příběh, jehož první kapitolu napsala spisovatelka Petra Braunová a který byl v roce 2009 součástí projektu Děti a čtení Městské knihovny Horažďovice. Další kapitoly psaly již děti… Za velmi zdařilé příspěvky do tohoto příběhu byla 1. 6. 2010 v Praze na Ministerstvu kultury ČR v Nostickém paláci pasována na Rytířku Řádu krásného slova čtrnáctiletá Anna Kolářová,jako reprezentantka Plzeňského kraje. Společně s dalšími 13 rytíři a rytířkami, zástupci jednotlivých krajů, se stala členkou Malé rady, která bude v příštím roce nominovat kandidáty na Rytíře krásného slova za rok 2010 z řad spisovatelů a interpretů. Letos byla za autory pasována spisovatelka a novinářka Alena Ježková (Příběhy českých knížat a králů, Prahou kráčí lev – nominováno na cenu Magnesia Litera,…), knihovnice Ivana Hutařová a za interprety herec, dramatik, režisér a sposovatel Arnošt Goldfl am.

2. 6. 2010

PASOVÁNÍ RYTÍŘŮ ŘÁDU KRÁSNÉHO SLOVA

Tisková zpráva SKIP (Svazu knihovníků a informačních pracovníků České republiky) při Národní knihovně ČR)

Vítězové regionálních přehlídek projektu Klubu dětských knihoven SKIP „Kde končí svět“ se dne 1. 6. 2010 zúčastnili slavnostního setkání na Ministerstvu kultury ČR, které bylo spojeno s pasováním rytířů Řádu krásného slova (krajští vítězové) z řad dětí a také z řad spisovatelů. Proběhlo zde slavnostní vyhlášení výsledků 7. etapy projektu.

Jednotlivých etap se pravidelně zúčastňuje 100 až 120 veřejných knihoven v České republice a tisíce dětí, probíhají regionální či krajové přehlídky nejzajímavějších aktivit a setkání dětských čtenářů a doprovázejících knihovnic.

3. 6. 2010

JAK SE STÁT RYTÍŘKOU ANEB KDO TU TRPÍ SAMOMLUVOU?

(mé interview se mnou)

Anna Kolářová, Horažďovice

V mnoha románech, pohádkách nebo jiných literárních žánrech se autor často ptá sám sebe. Obyčejně ho zajímá hlavně zda bude jeho budoucí čin správný. Já to naštěstí nemám tak složité. Za tímto záhadným nadpisem se totiž skrývá rozhovor, který spolu vedou já-rytířka a já-novinářka. Ulehčila jsem vám to? Jestli ne, čtěte dál.

Dobrý den.

Také vás zdravím. Mohla bych vás požádat o trochu oleje?

Prosím?

Potřebovala bych olej. Na brnění. Vždy, když venku prší, skřípu.

Ach tak. Tolik stačí?

Ano, děkuji. Takže, proč jste vlastně žádala o audienci? Ukradl vám soused tele? Či snad jalovici?

Spíš bych se ráda dozvěděla, jak se člověk může stát rytířem nebo rytířkou Řádu Krásného slova.

Ach, to je na delší vyprávění… Posaďte se támhle na tu truhlici. Kde jen začít…?

Tak nejdřív musíte pilně sledovat aktuality ve vaší knihovně. Pokud je vyhlášena nějaká soutěž, musíte okamžitě sednout k pergamenovému svitku (popř. listu papíru nebo počítači – pozn. autorky) a počít psáti, malovati, kresliti, modelovati nebo konat jinou bohulibou činnost, jež vyžaduje zadání. Přitom opravdu není od věci číst knihy, jelikož díky knihám máte dostatečné znalosti a představivost. V případě, že jste tuto soutěž vyhráli, poděkujte mi za dobré rady. Jest záhodno též nalézti čtyřlístek či spatřiti kominíka.Štěstí takto získané využijte k tomu, aby tato soutěž byla přihlášena do projektu Kde končí svět.

Čtenáře by jistě zajímalo, co je to za projekt.

Tento projekt podporuje soutěžní aktivity knihoven. Sama s tím nejsem nijak moc obeznámena. Pokud tedy uspějete v nějaké takovéto soutěži, jedete za odměnu s ostatními výherci do krajského města. V případě, že se též toto podaří, nezbývá než navštíviti setkání kominického cechu a založiti čtyřlístkovou plantáž, jelikož vaše knihovna musí býti vybrána, aby reprezentovala váš slovutný kraj (ten náš zove se Plzeňský). Jestli byla vaše plantáž dostatečných rozměrů, budete prvního června ráno mrznout před Klementinem, které jest letos zvelebováno, pročež nás Ministersvo kultury v Konírně paláce Nosticově hostiti ráčilo. Pokud tedy přetrpíte mrznutí před nějakou budovou účelu tohoto a ostrostí svého jazyka dovnitř se dostanete, čeká vás za to odměna v podobě hudby a proslovů knihovnické šlechty. Poté se přistoupí k samotnému obřadu, kdy složíte slib chrániti literaturu, převezmete glejt a odznak. Též jest záhodno říci, že z každé knihovny bude vybrán jen jeden rytíř za celý kraj, což notně snižuje vaši šanci. Ale naděje a čtyřlístky umírají poslední. Jestě dlouho vám pak v uších zní slova slibu (nebo slibná slova?): „Ve jménu pohádek, románů a básní, jménem literárních hrdinů a světů, jménem spisovatelů, knihovníků a interpretů, pasuji Tě do Řádu krásného slova, a jmenuji Tě členem Malé Rady. Měj v úctě slovo, ochraňuj knížky, a statečně se bij za všechno dobré, co je v nich psáno.“ Račíte ještě něco chtíti vědět?

Jakou činností jste si tento titul zasloužila vy?

Mou oblíbenou činností jest psaní příběhů.

Chtěla by jste ještě něco říci závěrem?

Ráda bych poděkovala knihovnicím a ředitelce Městské knihovny Horažďovice. Taktéž mé rodině a všem, kdo mě v psaní podporují. A nyní se odebéřu do hodovní síně. Nechť vás Pán zachovati ráčí.

slovníček

ŘÁD KRÁSNÉHO SLOVA je společenství lidí, kteří mají rádi knihy a krásnou literaturu a něco pro ně dělají. Ve dvouletých cyklech je pasováno vždy 10 až 12 dětí – vítězů literárních, čtenářských a dramatických soutěží, a 3 dospělí: spisovatel dětské literatury, interpret některého textu dětské literatury a jedna knihovnice. Dospělé Rytíře vybírají děti. Mezi dosavadní Rytíře patří např. Jiří Žáček, Markéta Zinnerová, Iva Procházková, Jiří Lábus, Libuše Šafránková, Jitka Molavcová či Zdeněk Svěrák. Pořádá Svaz knihovníků a informačních pracovníků České republiky)

Copyright © 2004 Městská knihovna Horažďovice (www.knihovna.horazdovice.cz) a Karel Viták (www.dva.cz). All rights reserved.
Ctíme standardy W3C:  W3C XHTML 1.0  W3C CSS
Poslední aktualizace byla provedena 30. 9. 2015 v 7:09