Facebook
Městská knihovna Horažďovice
 
Magnesia Litera 2013
www.saferinternet.cz
www.bezpecne-online.cz
Čtení pomáhá
Webowou diwočinou
GOADA, o. s.
Rosteme s knihou
Projekt Celé Česko čte dětem
Kamarádka knihovna
ČTEnářův SYmpatický RÁDce
Ptejte se knihovny
Světluška
Knihkupectví Horažďovice
CBDB.cz - Databáze knih a spisovatelů, knihy online

Petra Tomešová, web, 1. 9. 2008

Co jsme dělali, když jsme nepůjčovali

Jak jste si jistě všimli, v období prázdnin měla naše knihovna změněnou půjčovní dobu. Otevřeno jsme měli pouze v pondělí.

A čím jsme se zabývali další čtyři dny v týdnu? Většina čtenářů si možná myslela, že jsme si užívali volna, i když bychom to přivítali, není to tak docela pravda. Samozřejmě, že jsme také střídavě čerpali dovolenou, neboť knihovnice jsou také jen lidé, kteří potřebují na pár dní jak se říká vypnout. Proto byla knihovna jeden týden docela zavřená. Ale jinak jsme se zabývali činností, na kterou nám během roku nezbývá čas. Ten jsme tak trochu vyšetřili právě tím, že jsem nepůjčovali středy a pátky.

Zaměřili jsme se především na zpracování knižního fondu – katalogizaci. Zpracovávali jsme jak novinky, (což je práce, která se dělá průběžně během celého roku), tak staré knihy uložené ve skladu. Nejdříve jsme však museli celý sklad důkladně knihu po knize přebrat a vyřadit z něj ty knihy, které jsme měli ve fondu několikrát. A že jich nebylo málo se mohli přesvědčit všichni, kteří navštívili náš prázdninový bazar, který se konal každé pondělí v sále městské knihovny. Jednotná cena byla 2,- Kč za kus. Prodalo se celkem 2 027 kusů knih, utržilo se 4 054,- Kč. Vybírat si přišlo 490 návštěvníků. Knih, které nám ve skladu zbyly, je stále ještě hodně a je nutné je také zkatalogizovat a pak ještě dále zpracovat – razítkování, přelepování, obalování. V období prázdnin bylo takto zpracováno celkem 1752 knih. Na druhé straně se museli vyřazené knihy z fondu odepsat. Těch bylo 2 349 kusů.

A nakonec ještě něco ze statistiky z půjčoven. Na oddělení pro dospělé jsme během prázdninové půjčovní doby obsloužili celkem 1 123 čtenářů, půjčili 3811 dokumentů (knih a časopisů). Oddělení pro děti a mládež navštívilo celkem 411 čtenářů a domů si odnesli 885 knih a časopisů.

Copyright © 2004 Městská knihovna Horažďovice (www.knihovna.horazdovice.cz) a Karel Viták (www.dva.cz). All rights reserved.
Ctíme standardy W3C:  W3C XHTML 1.0  W3C CSS
Poslední aktualizace byla provedena 30. 9. 2015 v 7:09